Sari la conținut
Home » Despre ARONIA

Despre ARONIA

Woven basket full of Aronia berries (black chokeberry)
Black chokeberry/aronia syrup

Proprietăți, beneficii, contraindicații 

Aronia este un arbust care crește sălbatic în America de Nord. A apărut în Europa în a doua jumătate a secolului al XX-lea. În ultimii ani, a câștigat popularitate datorită studiilor științifice care apar în fiecare an, confirmând numeroasele proprietăți care promovează sănătatea.

Valoarea specială a aroniei constă în activitatea sa antioxidantă foarte ridicată, care depășește toate celelalte fructe. Aronia are concentrații foarte mari de fitonutrienți valoroși pentru sănătate, în special flavonoizi și polifenoli. Combină avantajele vinului roșu și ceaiului verde.

100 de grame de fructe conțin peste 2500 mg de polifenoli, care este de multe ori mai mare decât necesarul zilnic al organismului de antioxidanți. Pe lângă polifenoli, aronia este bogată în vitamine B, vitamina C, potasiu, molibden și mangan.

Un avantaj imens al aroniei este și faptul că fructele sale nu acumulează metale grele. Chiar și în cazul plantațiilor situate de-a lungul drumurilor aglomerate, prezența substanțelor nocive în fructe este mai mică decât cea prevăzută de standardele  UE.

În plus, atât arbuștii, cât și fructele de aronia, sunt rezistenți la dăunători și boli, deci nu este nevoie să se folosească stropiri, ale căror reziduuri s-ar putea regăsi în fructe.

1. Proprietăți

Aronia este considerată unul dintre cele mai sănătoase fructe de pe pământ. 

Până în prezent, s-au efectuat sute de studii științifice asupra compușilor chimici găsiți în fructele de aronia.


Aronia s-a dovedit a fi deosebit de eficientă:

  • În profilaxia antiarterosclerotică  
    După cum se știe, bolile cardiace și ale sistemului circulator sunt principala cauză a deceselor premature. Îmbunătățirea dietei prin includerea alimentelor bogate în antioxidanți încetinește dezvoltarea proceselor arterosclerotice. Aronia scade tensiunea arterială și, prin urmare, ar trebui să fie o componentă obișnuită a dietei persoanelor cu risc de atac de cord și accident vascular cerebral.
  • În problemele hepatice
    În 2016, oamenii de știință japonezi au testat efectul sucului de aronia pe șobolanii cu ficat deteriorat. După 28 de zile de dietă standard cu adăugare de suc de aronia, s-a observat o reducere a severității simptomelor de afectare a ficatului.
    Un an mai târziu, proprietăți similare ale aroniei au fost observate și de oamenii de știință de la Universitatea din Belgrad.
  • În prevenirea cancerului
    În experimentele efectuate pe șoareci, s-a arătat că în grupul care a primit polifenoli conținuți în aronia s-au dezvoltat mai puține tumori și au existat mai puține metastaze în ciuda dietei cancerigene. Setul de compuși prezenți în aronia are un efect detoxifiant; reduce cantitatea de toxine, iar cu altele, creează complexe insolubile îndepărtându-le din corp.
    Un alt studiu a încercat să stabilească utilitatea preparatelor de struguri, afine și aronia în prevenirea cancerului de colon. Antocianinele au fost adăugate la culturile intestinale (normale și canceroase) și celulele au fost observate timp de 72 de ore. Toate extractele au inhibat creșterea celulelor canceroase, dar extractul de aronia  s-a dovedit a fi cel mai puternic inhibitor.
  • În hipertensiunea arterială
    Rezultatele studiilor clinice la pacienții hipertensivi cu risc de infarct miocardic sunt foarte promițătoare. După două luni de tratament cu extract de aronia, s-a demonstrat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale comparativ cu valorile inițiale (tensiunea arterială sistolică a scăzut de la 144 la 132 mmHg, tensiunea arterială diastolică de la 87 la 82 mmHg). Același studiu a constatat un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol.
    Concluzie – datorită efectului său benefic asupra tensiunii arteriale și asupra nivelului de colesterol,preparatele de aronia pot fi de ajutor în tratamentul pacienților cu sindrom metabolic.
  • În prevenirea bolilor neurodegenerative
    Afectarea funcției creierului progresează odată cu vârsta, dar și ca urmare a bolilor degenerative (Alzheimer, Parkinson) sau a abuzului de toxine ale substanțelor toxice pentru sistemul nervos central, de exemplu alcoolul, unele medicamente și substanțele psihoactive. Aceste modificări pot fi încetinite prin administrarea de compuși polifenolici. Extractele de aronia s-au dovedit a fi eficiente în refacerea memoriei funcționale și îmbunătățirea proceselor de învățare.
  • În tratamentul diabetului
    Antocianinele din aronia pot fi utilizate în tratamentul diabetului de tip I. Prin administrarea de antocianine de aronia la animale, s-a observat că cursul diabetului indus experimental a fost redus. A existat o normalizare a greutății corporale a animalelor, o scădere a setei și a producției de urină și modificări favorabile ale indicatorilor studiați ai diabetului – normalizarea nivelului de zahăr din sânge și urină și inhibarea generării de radicali liberi.
    Un alt studiu a inclus 105 de femei însărcinate cu diabet, dintre care 50 au fost tratate cu antociani de aronia, restul li s-a administrat un placebo. S-a constatat că aplicarea antocianinelor de aronia a dus la scăderea nivelului de oLAB, ceea ce indică un risc mai mic de stres oxidativ.
  • În protecția împotriva radiațiilor UV,
    Acest lucru se aplică în special persoanelor care pleacă în vacanță pe plaje însorite, fără a obișnui treptat pielea cu radiațiile solare. Cremele cu flavonoide pot proteja pielea împotriva stresului foto-oxidativ. Cercetările arată că consumul de suc de aronia înainte de a pleca în vacanță vă permite să stați mai mult la soare și să evitați arsurile în primele zile. Luarea preparatelor cu catehine, dintre care aronia este o sursă excelentă, a dublat doza de radiații necesară pentru a provoca roșeața pielii.
  • În protecția vederii
    Stresul oxidativ inițiază și accelerează formarea cataractei și a modificărilor patologice în macula ochiului. O dietă bogată în antioxidanți poate încetini aceste procese. De asemenea, are un impact asupra asigurării unei bune vizibilități nocturne și a acuității vizuale (antocianinele îmbunătățesc microcirculația și reduc fragilitatea capilarelor). În trecut, această problemă se referea în principal la piloți și șoferi profesioniști. În zilele noastre, tulpina ochilor cauzată de privirea îndelungată la monitor a devenit o problemă socială. Deoarece polifenolii au un efect pozitiv asupra vederii persoanelor care lucrează la computer sau stau mult timp în fața televizorului, aronia poate fi recomandată practic tuturor.
  • În tratamentul artritei reumatoide
    Medicamentele antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen, indometacin) care acționează ca inhibitori ai ciclooxidazei (COX-1 și COX-2) sunt utilizate în tratamentul artritei reumatoide. Aceste enzime participă la sinteza compușilor responsabili de formarea inflamației și a durerii. Cercetările arată că extractul de cianidină și antocianină din aronia inhibă activitatea acestor enzime într-un grad comparabil cu cel al medicamentelor precum ibuprofenul sau naproxenul.
    Consumul de fructe bogate în antociani este benefic pentru sănătate și ar trebui recomandat persoanelor care suferă de reumatism și dureri articulare.
  • În tratamentul ulcerelor gastrice
    Studiile au arătat un efect benefic al utilizării antocianinelor obținute din aronia asupra ulcerațiilor gastrice.
    Administrarea simultană de etanol acidificat și o doză adecvată de antociani a inhibat semnificativ formarea de ulcerații în mucoasa gastrică la animalele de experiment. De asemenea, a inhibat procesele de oxidare a lipidelor membranelor celulare din intestin, ficat și plămâni. Efectele observate sugerează un efect pozitiv, protector al antocianinelor, atât direct asupra mucoasei gastrice, cât și susținerea eliminării deteriorării altor organe.
  • Pentru prevenirea bolilor alergice
  • Pentru prevenirea infecțiilor bacteriene și virale

2. Contraindicații

Aronia sub orice formă este benefică pentru sănătate. Nu există contraindicații pentru consumul acesteia, nici atunci când se utilizează medicamente de origine naturală sau sintetică. Până în prezent, nu au fost descrise interacțiuni cu aronia și nu a fost găsită nicio alergie la aronia, deci merită să includeți produsele pe baza de aronia în meniul zilnic, deoarece este mai ieftin și este mai bine să preveniți decât să vindecați.

3. Compuși benefici prezenți în fructele de aronia

Polifenoli

Aceștia sunt compuși organici care prezintă un puternic efect antioxidant. Polifenolii au multe beneficii dovedite pentru sănătate. Utilizarea lor este utilă pentru probleme digestive, controlul greutății, diabet, boli cardiovasculare și boli neurodegenerative. Polifenolii sunt frecvenți în majoritatea legumelor și fructelor, dar concentrația lor în fructele de arbuști este record.

FructAroniaCoacăz negruCoacăz roșuFructe de pădureCireșeCăpșuniMere
Conținut de polifenoli în 100 g:2556 mg560 mg210 mg521 mg460 mg225 mg250 mg

Antociani

Sunt coloranți naturali care se găsesc în fructele și legumele închise la culoare (vișiniu, bleumarin și violet). Proprietățile lor, care promovează sănătatea, cunoscute de sute de ani, au fost confirmate în cercetările științifice din ultimii ani. Antocianinele prezente în fructele de aronia sunt antioxidanți foarte puternici, limitând influența negativă a radicalilor liberi asupra organismului. În plus, acestea afectează pozitiv întregul sistem circulator, reduc riscul de a dezvolta boli hepatice, întăresc imunitatea organismului și previn diabetul. Datorită extinderii vaselor de sânge, acestea reduc și riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și severitatea durerilor de cap. Ca și în cazul polifenolilor, aronia conține cele mai multe antocianine din orice fruct.

Fructe:AroniaFructe de pădureCoacăz negrucoacăz roșuCireșeCăpșuniStruguri
Conținut de antocianină per 100 g:805 mg160 mg140 mg29 mg65 mg45 mg110 mg

Acid  clorogenic

Are proprietăți antioxidante și formează complexe cu ionii metalici. Cercetările arată că are proprietăți antiinflamatorii și anti-cancerigene. Datorită proprietăților sale antioxidante, acidul clorogenic conținut în fructele de aronia poate contribui semnificativ la prevenirea bolilor cardiovasculare. Prezența sa în dietă poate fi benefică și pentru diabetici, deoarece crește toleranța la glucoză.

Amigdalină

Este o substanță care se găsește, printre altele, în semințele de caise, cireșe, piersici, aronia și migdale, conferindu-le un gust amar caracteristic. Este o componentă care dispare din dietă în țările foarte dezvoltate datorită consumului limitat de mei și manioc. Mulți oameni spun că deficiența sa contribuie la o creștere a incidenței cancerului, cu toate acestea, eficacitatea sa a fost dovedită doar în studiile in vitro. Conținutul de amigdalină în fructele proaspete de aronia este de 201 mg / kg.

4. Fibră

Fibrele din aronia au patru avantaje principale:

  1. Reduc viteza de absorbție a zahărului, ceea ce împiedică creșterea prea rapidă a nivelului de glucoză din sânge;
  2. Accelerează pasajul intestinal;
  3. Funcționează ca o perie pentru a vă curăța colonul;
  4. Vă permite să vă mențineți intestinele în mișcare regulată, reducând constipația.

5. Vitamine

  • Vitamina A: 25 mg/kg
  • Vitamina C: 137-270 mg/kg
  • Folați: 200 mg/kg
  • Vitamina B1: 180 mg/kg
  • Vitamina B2: 200 mg/kg
  • Vitamina B3: 3000 mg/kg
  • Vitamina B5: 2.790 mg/kg
  • Vitamina B6: 280 mg/kg
  • Vitamina E: 17,1 mg/kg
  • Vitamina K: 242 mg/kg

Minerale

  • Potasiu: 2.180 mg/kg
  • Calciu: 322 mg/kg
  • Magneziu: 162 mg/kg
  • Molibden: 11,8 mg/kg
  • Fier: 9,3 mg/kg
  • Mangan: 6,24 mg/kg
  • Zinc: 1,47 mg/kg
  • Cupru: 0,91 mg/kg
  • Bor: 0,71 mg/kg

Aminoacizi

  • Treonină: 3250 mg/kg
  • Proline: 1149 mg/kg
  • Arginină: 327 mg/kg
  • Acid aspartic: 247 mg/kg
  • Histidină: 32 mg/kg
  • Tirozină: 20 mg/kg

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610.php#health-benefits
https://ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/245
https://content.sciendo.com/view/journals/acve/67/1/article-p107.xml