Iulian Butacu, un tânăr din Bacău, a înființat o plantație ecologică de aronia, în localitatea Bârzulești. Supranumite și „Aurul negru”, fructele de aronia pot combate numeroase afecțiuni, unele dintre cele mai grave. Adevărate „bombe de sănătate”, acestea au fost folosite cu succes de militarii trimiși în iadul de la Cernobîl, dar și de autoritățile japoneze, după dezastrul de la Fukushima.
În ultimii ani, pe pământul românesc, au început să crească fel de fel de culturi, care mai de care mai neobișnuite, mai exotice. Așa au apărut, de exemplu, arborele goji (sau cătina de garduri) pe care-l găsim prin mai toate curțile, cu acele fructe roșii, apreciate de doamnele care țin la siluetă, dar și „agrișele chinezești” (mura sau strugurele gâștei), cunoscute la noi drept fructe kiwi. Lista mai cuprinde și curmalele ori smochinele chinezeşti și, mai nou, cartoful dulce.
La Bârzulești via Luizi Călugăra
O altă plantă, mai puțin populară prin grădinile românilor, dar din ce în ce mai apreciată, este și aronia, asemănătoare cu afinele, cunoscută în popor drept scorușul negru. Fructele de aronia sun recunoscute de comunitatea științifică ca fiind produsele naturale cu extrem de numeroase beneficii pentru sănătatea omului. Iulian Butacu este un tânăr din Bacău, lucrător în domeniul vânzărilor de utilaje destinate agriculturii, care a perceput la timp oportunitatea pe care o oferă cultura de aronia, decizând să înființeze o suprafață de câteva hectare cu incredibila plantă cu origini americane. Ideea i-a încolțit în minte în urmă cu câțiva ani, după ce s-a documentat temeinic. Inițial, gândurile i-au zburat spre cultura nucului, apoi a trecut la cea de mur, de căpșuni, de caise, de alun, într-un final decizând să alegă aronia. Un an și jumătate a durat până să opteze pentru cultura pe care să o transforme într-o afacere. „Am pornit cu o jumătate de hectar de teren pe care îl dețineau părinții mei, în Luizi Călugăra. Am socotit, însă, că pentru a derula o afacere care să promită, în timp, trebuie să extind suprafața, cu mult. Așa am ajuns să cumpăr un teren în zona localității Bârzulești, comuna Sănduleni, unde am înființat plantația de aronia, pe 4 hectare și jumătate”, aflăm de la tânărul întreprinzător. A ales aronia pentru că și-a dorit un trai decent pentru el și familia sa, fiind, însă, motivat cumva și de o dramă prin care trecuse cineva apropiat. Se întâmpla relativ recent, prin 2018.